Leie leilighet i London

Jeg har fått en del spørsmål om det å leie leilighet opp gjennom årene, og endelig har jeg klart å slenge sammen et eget innlegg om dette, så håper det kommer til nytte for noen av dere.

IMG_6672

Begge gangene vi har leid leilighet har vi alltid gått på www.rightmove.co.uk, som tilsvarer den norske siden finn.no, og her er det bare å plotte inn hvor du vil bo, hvordan du vil bo og hvor mye du er villig til å betale. Når man har funnet en leilighet man vil ha, er det letteste å sende en mail til byrået som står oppgitt. Første gangen vi skulle leie tok det lang tid før vi fikk svar, og da var de fleste allerede leid ut, så den andre gangen vi skulle leie ringte vi heller for å få et raskere svar, så det er vel egentlig å anbefale! Det kan selvfølgelig være litt skummelt, men det lønner seg. Ulempen ved at man (mest sannsynlig) sitter i Norge, er at man ofte ikke får dratt på visning. Vi orket i hvert fall ikke dra over for å se, så vi tok egentlig en råsjangs begge gangene! Den andre ulempen er at man er studenter, og vi blir dessverre ikke tatt så seriøst av byråene i England, og det kan være at de prøver å lure oss, så det kan være lurt å ha en forelder til å ta over hvis man merker at det går i feil retning. Dette har vi heldigvis sluppet, da vi har vært heldige begge gangene.

IMG_7759

En av de viktigste tingene å huske på, er at standarden på leilighetene her i London er langt i fra hva standarden er i Norge, i hvert fall hvis man ikke vil betale mer enn nødvendig. Man blir ofte møtt med vegg til vegg tepper (til og med på noen bad) og slitte møbler. Dette kan man selvfølgelig unngå hvis man setter opp budsjettet sitt, men det er dyrt å betale leie i London, så man må ofte ”glemme den norske standarden”. Da vi leide vår første leilighet, ble i hvert fall jeg litt lurt av prisen som stod på nettet, for prisene her blir ofte oppgitt i ukespris og ikke månedspriser som i Norge. Jeg ganget da prisen med fire, men det ble feil! Det jeg til slutt fant ut av er at man må gange ukes prisen som er oppgitt med antall uker i året (52) og så dele på antall måneder i året (12), og først da vil man finne ut av månedsprisen. Jeg kjenner flere som har blitt forvirret og ”lurt” av dette, så det er lurt å tenke på når man ser på leiligheter i første omgang. Regninger er ofte ikke inkludert i prisen som er oppgitt, så dette kommer i tillegg. Det kan være TV (ikke alle leiligheter har det), strøm, vann, gass og internett. Nå har jeg aldri betalt strøm, vann og gass regninger hjemme i Norge, men jeg har skjønt at dette er dyrere enn i Norge.

543328_4028504383904_2082076094_n

Når man har bestemt seg for en leilighet og fått godkjenning av byråene, går tingene herfra veldig fort. Kontrakter vil de ofte at skal skrives under på så fort så mulig, og de vil ofte ha pengene så fort så mulig også. Det er vanlig her at de ber om 6 måneders leie på forskudd siden vi er norske leietakere, og da krever de at du har en engelsk «guarantor», men dette har vi hatt og måtte bare betalte litt over 1 måneds husleie som depositum første gangen, og et depositum på ca. 14 000 norske kroner pluss 1 måneds leie den andre gangen. Dette varierer selvfølgelig, men man må regne med at man må inn med litt penger i starten. Det kan være lurt at man sørger for at leiligheten er møblert, i hvert fall med det viktigste, som vaskemaskin, senger, bord ++. Hvis man ender opp med å måtte kjøpe dette i England, må man også kvitte seg med dette når man flytter ut igjen.

IMG_7173

Oppsummering:

  • Husk at standarden er lavere enn hva vi er vandt med i Norge
  • Regninger kommer i tillegg til leie prisen
  • Lurt å ha en foreldre til å hjelpe til med å kontakte byråer
  • Bildene på boligannonsene kan ofte lyve, så lurt å be byrået sende bilder (dette kan være vanskelig)
  • Lurt å ringe byråene i stedet for å sende mail, da får man fortere svar
  • Lurt å ha alt klart fra Lånekassen, da byråene kan få be om å se at vi faktisk har pengene og har råd til å leie leiligheten.
  • Viktig å lese nøye igjennom kontrakten før man signerer, få gjerne en foreldre til å hjelpe deg med dette.
  • Pass på at leiligheten er møblert, i hvert fall med det viktigst (seng, sofa, bord, vaskemaskin ++), da dette er noe vi ikke kan ha med oss fra Norge. Dette kan man jo for så vidt kjøpe når man kommer til England, men da kan det hende de man leier av ber deg ta det med deg når du flytter, og det kan bli slitsomt og unødvendig.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s